Skitur med hund

Skitur eller snørekjøring med hund er en herlig vinteropplevelse. Det er viktig for deg og hunden å ha riktig utstyr for en mest behagelig tur. I denne artikkelen kan du lese mer om utstyret du trener for å snørekjøre om vinteren.

Snørekjøring til glede for hund og eier

Snørekjøring med hund skitur med hund

Det er først og fremst fin turopplevelse som er målet, men før du legger ut i skisporet eller på snøføre så er det noen punkter du bør tenke på avhengig av alder og størrelse på hunden samt hvilken hunderase du har. Unge hunder under to år bør ikke trekke tung belastning da leddene er under utvikling. I tillegg vil høyrere hastighet med god glid på skiene gjøre at hunden bruker energi på å holde hastigheten. Om hunden trekker deg mye i motbakker bruker den også mye mer energi enn på en vanlig løpetur eller gåtur. Husk derfor å ha med vann til hunden og ta regelmessige pauser. Og det er alltid viktig å holde øye med hunden din og kjenne signalene når den er litt sliten og trenger pause.

Skitur med hund – velg riktig utstyr!

For en behagelig og trygg skitur er det viktig med riktig og tilpasset utstyr til aktiviteten. Tynne hunder med lite pels trenger for eksempel et godt dekken og gode potesokker. Ved varmere temperaturer kan vanlige snøsokker fungere, i mens ved kalde temperaturer kan man gjerne benytte fleece potesokker for hund. Har du kjørt snørekjøring tidligere kjenner du nok til seletyper og kjørestrikk men for nye hundeeiere er det viktig å lese seg opp på nettopp dette.

Trekksele for ski- og snørekjøring med hund

HUndesele til snørekjøring og skitur med hund

Det er en svært viktig forskjell på luftesele og trekksele for hund. Bruk derfor aldri halsbånd eller luftesele til snørekjøring. En trekksele har et underbånd som gjør at selen trekkes bakover mot deg med lik kraft over og under hunden slik at hunden får riktig belastning og åpne luftveier når den trekker. Her er det forskjellige typer trekksele som gjelder. Den mye brukte Nomeselen er egentlig en trekksele utviklet for sledekjøring med hund, men flere bruker den også til snørekjøring. Vi anbefaler helst Regulerbar Trekksele for nettopp snørekjøring da denne gir trekkpunkt på hunden midt mellom midten av ryggen og haleroten og videre til opp til midjen på deg som har hunden festet til magebelte. Trekkselen er polstret rundt hals og brystkasse og fordelerpresset godt der det skal. Husk at en riktig tilpasset trekksele skal ligge krøllet på ryggen når hunden står rett og ned, men ligge flatt på hunden når hunden legger hodet ned og er i trekk. Da har den riktig tilpasning for frie luftveier i aktivitet!

Kjørestrikk for ski- og snørekjøring med hund

 Kjørestrikk for ski og hund snørekjøring

De kraftige kjørestrikkene på 160 cm og 260 cm fra Seleverkstedet har en elastisk trekkspill-effekt øverst på båndet som demper rykkene og gir jevn og god motstand. Det er vanlig at strikken «bunner» – altså strekkes ut maksimalt ved oppstart. Det er mange hunder som er glad i å trekke, men det kan bli litt i rykk og napp og litt side til side. Med ski på beina er det godt å ha litt kontroll og derfor vil en solid kjørestrikk med elastisitet gi en mer behagelig tur for deg og hunden ved snørekjøring. Seleverkstedet har forskjellige typer kjørestrikk på 160 cm og 260 cm. Det er det lengste som egner seg best for snørekjøring da det gir riktig avstand til hunden når du har ski på beina og dere holder litt hastighet. Men det finnes hundeeiere som har god kontroll på hunden og ønsker 160 cm lengde. Disse finnes i 6, 8 og 10mm tykkelse ut i fra hvor stor hund du har. Det er vanlig at strikken «bunner» i det dere ruser ut fra start. Videre skal strikken ligge å pumpe for en jevn og god flyt.

Kjørebelte for bruk med hund

Magebelte, hundekjørebelte, tursekk eller hoftesekk med feste for kjørestrikk
Seleverkstedet har hoftesekk med d-ringer i sidene som i kombinasjon med Hanefot med quick-release gir et behagelig presspunkt bak på ryggen/hoften i beltet nå hunden trekker. Hoftesekken er godt polstret og har 2 liters rom for å ha med litt proviant til deg og hunden samt to flaskeholdere. Ønsker tu en god tursekk på 25 eller 40 liter har Fjellpulken produsert sine Xpack tursekker med innfesting i sidene for bruk med både pulk og hund. Perfekt for snørekjøring over lengre tid.

Hold hunden varm om vinteren

Når hunden løper er det sjeldent noe problem for den å regulere temperaturen, men ved pauser og roligere partier er det lurt å bruke et hundedekke samt ha muligheten for et pledd eller underlag under pausene. Det finnes også varmepose for hund som er egnet for å holde hunder varm i pauser eller om hunden din har lett for å fryse. Disse er også egnet på teltturer, eller når du kommer frem til kald hytte.

Beskytt hundepoter og ben om vinteren

Seleverkstedet medium size dog booties

Ved snøføre kan det sette seg snøklumper mellom potene på hunden som gjør vondt og i kaldt tørt snøføre kan skareforhold slite på potene. Om du bruker det hele turen eller ikke er det veldig greit å ha med ppotesokker og potesalve i sekken. Spesielt senere på vinteren når man trår igjennom skare kan skaremansjetter være en fordel. Da beskytter du hundens ben fra skraper og sår. Disse hindrer også at hunden med mye pels får isklumper på bena.

Bruk ski uten stålkant på skitur med hund

Du ønsker for all del å unngå skader når du snørekjører med hund. Det er svært risikabelt å bruke ski med stålkant når du har hund med deg. Det skal veldig lite til å få kutt både på ben og poter når en skitupp med stålkant treffer hunden. Når man står langt inne i skogen eller på fjellet er det fryktelig lang vei hjem med hunden på ryggen. Årlig rapporteres det om hunder med stygge sår og må sy hos veterinær. Hovedregelen er altså – ikke bruk ski med stålkant når du snørekjører eller går skitur med hunden din!

Trygg i tur i skisporet med hund

Husk alltid at i skisporet handler det om gode opplevelser – for deg og andre. Pass derfor på å ha kontroll på hunden din til enhver tid. Kommer det passerende så hold tak i båndet om hunden din har tendens til å søke mot andre hunder eller folk. Noen har godt dresserte hunder som tar kommandoer som stopp, på plass, bak og gjerne høyre – venstre også videre. Men uansett sikre deg at du og dine medmennesker og hundene har gode opplevelser i løypen! Og et siste tips – skulle hunden gjøre fra seg midt i skisporet og du ikke vil plukke opp – bruk skistaven til å få det litt ut i kanten!

Første gang på ski med hund?

La hunden bli vant til skiutstyr. Det kan være en forvirrende og kanskje litt skummel opplevelse for hunden aller første gang. Stalltipset er at dere tar det litt rolig. La hunden skjønne passe avstand og hvordan du vil at den skal gå. La den gjerne lukte på utstyret om du har noe helt nytt den ikke har sett før. Ro opg riktig ambisjonsnivå for deg og hunden er en god innstilling for en god turopplevelse på ski!

Huskeliste på skitur med hund

Seleverkstedet_regulerbar_trekksele_vorsteh