Alt om kløv – av Jan Renertsen

Artikkel om kløv

Hva betyr ordet kløv? 

I likhet med hest har hunder vært brukt til å frakte forskjellige ting både ved å trekke og å bære på ryggen. Kanskje ordet er tatt fra «hestekløv? Den er jo delt (kløvd) i to like store deler, en på hver side av dyret. Engelsk bruker ordet «backpack» for dogs» og tyskerne bruker «Rucksack für Hunde». Det er jo bare i den seinere tida vi finner omtaler om at hunder bærer ting på ryggen og da er det mest i forbindelse med utstyr til friluftsliv. Personlig bruker jeg ordet «kløv» om de store sekkene som rommer mye og bærevesker om de små som rommer lite, alt etter hundens størrelse. 

Hvilke deler består en kløv av? 

kløv
 • Brystreim
 • Framre bukjord
 • Bakre bukjord
 • Glideende
 • Hevereim
 • Sidevesker

Hvordan bestemmer du hvor stor kløv din hund skal ha? 

Kløving med hund 2022

Som en generell regel kan vi si at kløven skal nå ned til hundens albuer (det øverste synlige leddet på hundens forbein). Dette er spesielt viktig for lave hunder for at kløven ikke skal slå så mye bort i stubber, steiner, busk og kratt. Dersom hundens mål ligger mellom 2 størrelser, må hundeeieren tenke på om han trenger et størst mulig pakkevolum. Hvis ikke, viser det seg at de fleste er mest fornøyd med å velge den minste størrelsen. For å velge størrelse, trenger du altså målet fra hundens albuespiss, over ryggen og ned til albuespissen på den andre siden. 

Hvilke hunder kan brukes til å bære kløv? 

Kløv_til_liten_hund

Egentlig alle. Opprinnelig har alle hunderaser en fortid som «arbeidsdyr» som har fylt en funksjon for en gruppe mennesker. De er dermed sterke og utholdende nok til både å trekke og bære sett i sin forhold til sin størrelse. Det er vår plikt til å holde deres fysiologiske kapasitet vedlike ved å gi dem meningsfulle oppgaver. Og en av oppgavene kan være å la dem bære. 

Hvor gammel må hunden være når vi begynner med kløvtrening? 

Kløv_hund_akita_Seleverkstedet

Vi kan dele dette spørsmålet i 2 deler. Det ene er det mentale, at hunden skal venne seg til å ha noe på ryggen over en gitt tid. Alle som jobber med valpen og unghunden fra starten av og venner dem til halsband, sele, klostell, dekken og liknende, vil ikke ha noen problemer med å sette en kløv på hundens rygg når den blir gammel nok for den fysiske utfordringen det er å bære en kløv med vekt i. En tom kløv er ikke stort annet enn et dekken. En tom kløv til en middels hund, veier bare litt over 1 kg. Den andre delen er det fysiske, det å bære en kløv på ryggen over en viss tid og distanse – det krever en fysisk kapasitet som må trenes opp over tid i små steg. En hund er ikke klar for å bære en kløv med vekt bare fordi den har nådd en spesiell alder. Hundens aktivitet helt fra den er en valp er en god forberedelse på det hunden skal trenes opp til når den har blitt moden til det. Da jeg fikk min første hund i 1975, en grønlender, fikk jeg gjentatte ganger høre at jeg ikke måtte belaste den verken med kløv eller sele før den var 2 år. Hva jeg skulle foreta meg med hunden før den tid var det ikke snakk om. I dag vet vi bedre. Forberedelsen til å få en god arbeidshund begynner allerede i valpestadiet med allsidig aktivitet. Aktiviteten må stå i forhold til hundens fysiske utvikling. Opptrening med kløv skal være positiv og foregå i korte intervaller med lav progresjon. Bruk alltid line på hunden under opptrening. 

God sommeraktivering av hund

Seleverkstedet_kløv_togo_kvalitet

Kløvtrening og kløvturer er en kjærkommen aktivitet i båndtvangstida. Dette er en aktivitet med lav til middels intensitet med vekt på styrketrening som både gamle og unge hunder har godt av. Intensiteten økes ved å gå i kupert og ulendt terreng. 

Hvordan pakker vi kløven? 

Vi pakker alltid utstyret i vanntette pakksekker av varierende størrelse. Hunden liker å vasse i vann og legger seg gjerne ned for å avkjøle seg. Det tyngste skal pakkes lengst mulig ned og lengst mulig fram og lengst mulig inn mot hunden. Dette for at kløven skal ligge stabilt på hunden. Det er kun en riktig pakking av kløven som kan skape stabilitet. Unngå skarpe kanter inn mot hunden. Når du har pakket kløven ferdig, lar du hunden bevege seg litt og ser om kløven ligger rett. Dersom den ikke er i balanse, kan du legge en liten stein ytterst for å skape likevekt. Om det er en kilo i venstre og en kilo i høyre veske er det ikke sikkert at kløven er i balanse (kraft x arm) 

Hva pakker man typisk i en kløv:

 • Sokker til hund
 • Førstehjelp – elastisk bandasje
 • Litt klær
 • Hundemat 

Hvor mye kan en hund bære? 

Dette kan jeg dessverre ikke svare konkret på fordi det har så mange elementer i seg. For endel år siden ville mange ha svart «inntil halvparten av hundens vekt». Det ville altså si at en hund på 30 kg skulle kunne bære inntil 15kg – og det kunne den sikkert en 10-12 meter på flatt underlag lik weightpulling hvor rekorden er på 5,8 tonn på skinner på samme distanse. Det kanadiske ridende politi gjennomførte for veldig mange år siden en undersøkelse over hvor mye en hest kunne bære totalt på en dagsmarsj – og det var inntil 20% av hestens vekt. Dette er også å anbefale for hunder, men under forutsetning av at hunden er mentalt og fysisk trent til å bære den vekta. Når vi planlegger en tur, må vi tenke på følgende momenter: Hvor langt skal vi gå? (distanse, fart, etapper) Pauser? (vanning, snacking) Hvordan er terrenget? (mye opp og ned) Hvordan er underlaget (steinete, flatt) Temperatur (varme, kulde) Lær deg å lese hundens bevegelser og se hvordan den beveger seg i terrenget. På lange og krevende turer, hold rede på hundens puls. 

 • Hvor langt skal vi gå? (distanse, fart, etapper)
 • Pauser? (vanning, snacking)
 • Hvordan er terrenget? (mye opp og ned)
 • Hvordan er underlaget (steinete, flatt)
 • Temperatur (varme, kulde)
 • Lær deg å lese hundens bevegelser
 • Se hvordan den beveger seg i terrenget.
 • På lange og krevende turer, hold rede på hundens puls. 

Hva er gevinsten ved å belaste en hund med kløv?

Kløv_Seleverkstedet_togo

For det første en sterk rygg. Og siden kløven for det meste skal belaste hundens frampart, er det musklene rundt skulder, overarm, albue og håndledd som blir belastet. Det er disse musklene som er spesielt viktige i alle hundens gangarter. For å styrke disse, er det viktig å gå med moderat vekt i ulendt terreng. Det bedrer spesielt støttemuskelaturen. 

Les om Togo kløven fra Seleverkstedet

Les langtidstest av Togo kløv

Les om pakking av kløv av

KJØP TOGO KLØV