Lær hunden å gå bak deg

Lær hunden å gå bak - artikkel

I trange passasjer, med mange hunder eller på toppturer med bratte nedoverbakker kan det svært behagelig å ha lært hunden til å gå bak deg. Tekst og foto: Therese N. Andersen

Tur med hund på sti

Den aller enkleste måten å lære inn en «bak» kommando på, er ved å bruke naturlige hindringer som gjør at hunden naturlig går bak deg. Smale stier hvor hunden må hoppe ut i lyngen for å komme forbi, opptråkkede stier i snøen eller generelt passasjer der den ikke så enkelt kommer forbi deg er en god arena å starte innlæringen på. Dette blir en god hjelp, frem til kommandoen har befestet seg hos hunden.

Innlæring

Ha hunden bak deg på stien i kobbel, stå stille, si kommandoen «gå bak» og gi en godbit. Det er viktig at du gir godbiten bak deg så du får forsterket hundens posisjon (bak). Hvis du til stadig gir godbiten ved siden av deg, eller på en måte som gjør at hunden kommer framover, vil det være vanskeligere for hunden å forstå hva «gå bak» betyr når du lokker hunden ut av posisjonen du egentlig vil den skal være i. Deretter går du bare noen skritt, og er rask med å belønne hunden før den prøver å gå forbi. Gjenta kommandoen «gå bak» hver gang du begynner å gå. Hvis hunden til stadighet presser seg frem, bør du vente med kommandoordet. Men er du god på å time belønningen din, vil du raskt kunne forsterke «gå bak».

Lag sperring for hunden

Hvis hunden prøver å gå forbi deg, holder du bare ut en hånd eller noe som sperrer for hunden og strammer båndet så den ikke kommer forbi. Flytt bare hunden rolig tilbake i posisjonen bak deg. Deretter fortsetter du å trene hunden til å gå bak deg ved å belønne den for å både stå og gå bak deg og at du gjentar kommandoen ofte. Når hunden begynner å forstå at den ikke skal gå foran deg, lar du det gå lenger og lenger tid før du serverer en belønning til hunden. I blant kan du og belønne hunden ved et «vær så godt» til å faktisk gå foran igjen. Men i starten bør den få mest mulig belønninger bak deg.

Gå sakte

For noen hunder, kan det være enklere å gå rolig, hvis du også går rolig. For eksempel ned bratte skrenter kan du gjerne gå rolig og behersket selv. Ta et og et skritt nedover, og belønn hunden din for å vente. På denne måten lærer hunden at når det er bratte fjellskrenter, og du går i rolig tempo, så skal den gjøre det samme. Du kan selvsagt også bruke «gå bak» kommandoen, men det kan og være lurt å bare belønne hunden for å beherske seg i bratt terreng og ikke rase nedover foran deg. Det kan være potensielt farlig.

Variasjon i hundetrening

Lær hunden å gå bak - artikkel

Når hunden har fått mange belønninger for å gå bak, og har begynt å få en forståelse for kommandoen, kan du begynne å gå andre steder uten «støtten» fra stien eller snøen. Mange vil oppleve at det er betydelig vanskeligere enn med barrieren på sidene. Men gjør gjerne overgangen gradvis. Hvis du for eksempel har lært inn kommandoen med veldig høy vegetasjon rundt stien dere har trent på, kan du prøve å finne en markert sti som fortsatt er smal, men bare med mindre høy vegetasjon. Deretter kan du bruke det på breiere passasjer etter hvert som hunden begynner å bli flink. Øk gradvis hvor mange skritt du går før hunden får belønning og varier mellom type terreng og generaliser kommandoen. God tur!