Lære hunden å slappe av

lære hunden å slappe av

Stress er et komplekst tema som ofte er sammensatt av flere faktorer. Flere hunder sliter med å finne roen. I denne artikkelen skal vi komme med noen råd for at hunden lettere skal slappe av på nye steder. Tekst og Foto: Therese N. Andersen

Overskuddsenergi

Hunder med mye energi, kan ha godt av å få utløp for dette før «roligtreningen» starter. Overskuddsenergien bør brukes til noe konstruktivt som et langt spor, sykkeltur eller lydighetstrening. Bruk energien deres på å lære hunden noe du syns er nyttig fremfor å la den bruke energien sin på å mase og gjøre ugagn! Når hunder er tilfredse fysisk og mentalt, vil det være enklere å få dem til å finne roen.

Forstyrrelser

Hvis du har en hund som blir spinnvill dersom den ser en annen hund, eller i fyr og flamme av å se ender på vannet – da er det lurt å starte treningen i enklere omgivelser. Det kan også holde å bare ha god nok avstand til forstyrrelsene dere trener rundt. Hvor stor avstand må du se an hunden. Les din egen hund og se når du får kontakt med den. Hvis den låser seg på forstyrrelsen bør du øke avstanden.

Treningsverktøy: Kobbel

Hvis hundene får lov å vandre og stresse rundt, kan dette virke selvforsterkende og stresset tiltar. De trenger ofte hjelp til å roe seg. Da kan det å ta bånd på hunden ofte være til stor hjelp. Ved at du har kortere bånd, og er passiv selv, blir det «frivillig tvang» for å holde seg i ro. Det er viktig at du ikke duller og diller med hunden, men gir den minst mulig oppmerksomhet til den selv «gir opp». Gjør man dette ofte, vil båndet for mange hunder kunne bli en trygghet på at når det settes på, og du setter deg ned – «ja, da skal vi ta det helt med ro!»

Hyggestund og ro

Treningen er veldig enkel, men du må være konsekvent. Gjør det enkelt for hunden i starten, la det være ro rundt dere frem til den forstår at bånd betyr ro. Du kan også gjerne i blant gi en liten godbit og la hunden få noe å gnage på. Hovedpoenget er at den skal slappe av uten sysselsetting, men gjør dere denne treningen ofte kan det være fint å variere på fullstendig passivitet, og litt hyggestund. Noen hunder vil kunne få høye forventninger ved bruk av godbit, da må du unngå å gi dette, da dette ikke skal være noe lydighetsøvelse.

Roe seg på besøk

Mange hunder kan bli litt spinnville når de skal på besøk til andre. Dette er det fullt mulig å snu om på.

Slik gjør du:La hunden få undersøke og snuse rundt i huset dere er på besøk hos i fred og ro. Når hunden virker tilfredsstilt, kan det for noen hunder være en positiv å bevege seg ut av huset, for så å gå inn på nytt. Da er huset ikke fullt så ukjent for hunden, og det kan for noen hunder være lettere å finne trygghet når de har vært der før.

La hunden undersøke litt igjen før du setter deg ned med hunden i bånd og tar en kopp kaffe med de du er på besøk hos. Hvis det er hylende barn eller nysgjerrige pusekatter i huset, ja da kanskje du burde startet denne treningen hos noen som har et litt roligere hjem med mindre forstyrrelser de første gangene. Avtal gjerne på forhånd at du er der for å trene hund, og at du skal ha fokus på hunden.

Selv om du skal overse hunden, må du likevel være til stede med den, lese signaler og respondere på det den viser. For eksempel skjerme den for forstyrrelser hvis det blir for vanskelig, sette deg litt lenger unna de du besøker og så videre.

Sitt såpass lenge at hunden finner roen og litt til. Når den er rolig kan dere avslutte. Kom gjerne tilbake flere ganger og gjør samme treningen på nytt. Desto flere ganger dere kommer, desto tryggere og mere avslappa vil hunden være. Det vil gjøre at det blir lettere og lettere for den å falle til ro. Når hunden slapper godt av i et hjem, da kan du begynne å besøke andre i tillegg.

Mengdetrening og generalisering må til. Etterhvert vil det være naturlig å ta av båndet på hunden. Lag dere rutiner, da er det lettere for hunden å forbinde det dere skal med å være rolig.

Generalisering

Det viktigste er at du oppsøker de samme plassene flere ganger slik at du ser en endring i adferd hos hunden din – nemlig at den er mere avslappa! Det er hele poenget med treningen, at den skal gå fra å være litt stressa, til å klare å «lande» på nye plasser. Det er viktig å besøke flere forskjellige steder og situasjoner og at du gjør samme rutine: La hunden undersøke, sett deg ned og ha hunden i bånd. Dette kan gjøres på tur, utenfor butikken, rundt andre hunder, på tribunen for å se fotbalkamp, på besøk hos andre, på gårdsplassen eller hvor som helst. Det handler kun om å sitte rolig og observere verden på avstand. Start med enkle miljøer og forstyrrelser, før du utsetter hunden for mere krevende miljøer og situasjoner. Desto mer du generaliserer, desto enklere vil det være for hunden å håndtere flere og flere vanskelige forstyrrelser, og at du etterhvert kan gi hunden mere frihet og ta av den båndet, når den har forstått at det ikke nytter å stresse seg opp. Sett dere ned – og slapp av!