Alt om hov – af Jan Renertsen

Artikel om hov

Hvad betyder ordet kløft?

Ligesom heste er hunde blevet brugt til at bære forskellige ting både ved at trække og bære på ryggen. Måske er ordet taget fra “hestehov? Det er delt (delt) i to lige store dele, en på hver side af dyret. Engelsk bruger ordet” rygsæk “til hunde” og tyskerne bruger “Rucksack für Hunde”. Det er først i nyere tid, vi finder omtaler, at hunde bærer ting på ryggen og så er det mest i forbindelse med udstyr til friluftsliv. Personligt bruger jeg ordet “hov” om de store poser, der rummer meget og bæretasker om de små, der rummer lidt, alt efter hundens størrelse.

Hvilke dele består en hov af?

kløvet
 • Brystrem
 • Forreste abdominal jord
 • Bagerste mave
 • Glidende
 • Hevereim
 • Sidetasker

Hvordan bestemmer du, hvor stor en hov din hund skal have?

Spaltning med hund 2022

Som hovedregel kan vi sige, at hoven skal nå ned til hundens albuer (det øverste synlige led på hundens forben). Dette er især vigtigt for lave hunde, så hoven ikke rammer så meget i stubbe, sten, buske og buske. Er hundens størrelse mellem 2 størrelser, skal hundeejeren overveje, om han har behov for størst mulig pakkevolumen. Hvis ikke, viser det sig, at de fleste er mest glade for at vælge den mindste størrelse. For at vælge størrelse skal du bruge målet fra hundens albuespids, over ryggen og ned til albuespidsen på den anden side.

Hvilke hunde kan bruges til at bære hove?

Klov_til_lille_hund

Faktisk alle. Oprindeligt har alle hunderacer en fortid som “arbejdsdyr”, der har udfyldt en funktion for en gruppe mennesker. De er således stærke og udholdende nok til både at trække og bære sæt i forhold til deres størrelse. Det er vores pligt at vedligeholde deres fysiologiske kapacitet ved at give dem meningsfulde opgaver. Og en af opgaverne kan være at lade dem bære.

Hvor gammel skal hunden være, når vi starter med klovtræning?

Kløv_hund_akita_Seleverkstedet

Vi kan dele dette spørgsmål op i 2 dele. Den ene er det mentale, at hunden skal vænne sig til at have noget på ryggen over en given tid. Enhver, der arbejder med hvalpen og unghunden fra starten og vænner dem til halsbånd, seler, klorammer, tæpper og lignende, vil ikke have problemer med at sætte en hov på hundens ryg, når den bliver gammel nok til den fysiske udfordring at bære. en hov med vægt i. En tom hov er ikke stor andet end et dæk. En tom hov til en medium hund, vejer godt 1 kg. Anden del er det fysiske, at bære en hov på ryggen over en vis tid og distance – det kræver en fysisk kapacitet, der skal trænes over tid i små skridt. En hund er ikke klar til at bære en hov med vægt, bare fordi den har nået en særlig alder. Hundens aktivitet fra den er hvalp er en god forberedelse til, hvad hunden skal trænes til, når den er blevet moden. Da jeg i 1975 fik min første hund, en grønlænder, fik jeg flere gange at vide, at jeg ikke måtte belaste den med hverken hov eller sele, før den var 2 år gammel. Hvad jeg skulle med hunden før den tid var udelukket. I dag ved vi bedre. Forberedelsen til at få en god brugshund begynder allerede i hvalpestadiet med alsidig aktivitet. Aktiviteten skal stå i forhold til hundens fysiske udvikling. Træning med hov bør være positiv og foregå i korte intervaller med lav progression. Brug altid snor på hunden under træning.

God sommer aktivering af hund

Seleverkstedet_kløv_togo_kvalitet

Klovtræning og hovvandringer er en kærkommen aktivitet i fastholdelsesperioden. Dette er en aktivitet med lav til medium intensitet med vægt på styrketræning, som både gamle og unge hunde har gavn af. Intensiteten øges ved at gå i bakket og barskt terræn.

Hvordan pakker vi hoven?

Vi pakker altid udstyret i vandtætte pakkeposer af varierende størrelse. Hunden kan godt lide at vade i vand og lægger sig gerne ned for at køle af. Det tungeste skal pakkes så langt ned som muligt og så langt frem som muligt og så langt som muligt mod hunden. Dette for at hoven skal være stabil på hunden. Kun den korrekte pakning af hoven kan skabe stabilitet. Undgå skarpe kanter mod hunden. Når du er færdig med at pakke hoven, så lad hunden bevæge sig lidt og se om hoven er lige. Hvis den ikke er i balance, kan du sætte en lille sten på ydersiden for at skabe balance. Hvis der er et kilo i venstre og et kilo i højre pose, er det ikke sikkert at hoven er i balance (kraft x arm)

Hvad pakker du typisk i en hov:

 • Strømper til hund
 • Førstehjælp – elastisk bandage
 • Noget tøj
 • Hunde mad

Hvor meget kan en hund bære?

Det kan jeg desværre ikke svare konkret på, fordi det har så mange elementer i sig. For nogle år siden ville mange have svaret “op til halvdelen af hundens vægt”. Det ville betyde, at en hund på 30 kg skulle kunne bære op til 15 kg – og den kunne formentlig klare en 10-12 meter på et fladt underlag svarende til vægttræk, hvor rekorden er 5,8 tons på skinner på samme afstand. Canadian Equestrian Police foretog for mange år siden en undersøgelse af, hvor meget en hest i alt kunne bære på en dagsmarch – og det var op til 20 % af hestens vægt. Dette anbefales også til hunde, men forudsat at hunden er mentalt og fysisk trænet til at bære den vægt. Når vi planlægger en rejse, skal vi tænke over følgende punkter: Hvor langt skal vi gå? (afstand, hastighed, etaper) Pauser? (vanding, snacking) Hvordan er terrænet? (meget op og ned) Hvordan er overfladen (stenet, flad) Temperatur (varme, kulde) Lær at aflæse hundens bevægelser og se hvordan den bevæger sig i terrænet. På lange og krævende gåture skal du holde styr på hundens puls.

 • Hvor langt skal vi gå? (afstand, hastighed, etaper)
 • Pauser? (vanding, snacking)
 • Hvordan er terrænet? (meget op og ned)
 • Hvordan er overfladen (stenet, flad)
 • Temperatur (varme, kulde)
 • Lær at læse hundens bevægelser
 • Se hvordan den bevæger sig i terrænet.
 • På lange og krævende gåture skal du holde styr på din hunds puls.

Hvad er fordelen ved at læsse en hund med en hov?

Kløv_Seleverkstedet_togo

Først en stærk ryg. Og da hoven mest skal belaste hundens forreste del, er det musklerne omkring skulder, overarm, albue og håndled, der belastes. Det er disse muskler, der er særligt vigtige i alle hundeture. For at styrke disse er det vigtigt at gå med moderat vægt i ujævnt terræn. Det forbedrer især støttemusklerne.

Læs om Togo-kløften fra Seleverkstedet

Læs langtidstest af Togo kløver

Læs om at pakke hoven af

KØB TOGO KLØV