Lær hunden at gå bagved

I smalle passager, med mange hunde eller på topture med stejle nedkørsler, kan det være meget behageligt at have lært hunden at gå bag dig. Tekst og foto: Therese N. Andersen

Tur med hund på sporet

Den nemmeste måde at lære en “bag”-kommando på er ved at bruge naturlige forhindringer, der får hunden til at gå naturligt bag dig. Smalle stier hvor hunden skal springe ud i lyngen for at komme forbi, asfalterede stier i sneen eller generelt passager hvor den ikke så let kommer forbi du er en god arena at begynde at lære. Dette vil være en god hjælp, indtil kommandoen har etableret sig i hunden.

Læring

Hav hunden bag dig i snor, stå stille, sig kommandoen “gå bagom” og giv en godbid. Det er vigtigt, at du giver godbidden bag dig, så du kan styrke hundens position (bagved). Hvis du konstant giver godbidden ved siden af dig, eller på en måde, der får hunden til at komme frem, vil det være sværere for hunden at forstå, hvad “gå bagom” betyder, når du lokker hunden ud af den stilling, du virkelig ønsker den. at være i.. Så tager du bare et par skridt og er hurtig til at belønne hunden, inden den forsøger at gå forbi. Gentag kommandoen “gå tilbage” hver gang du begynder at gå. Hvis hunden konstant skubber frem, bør du vente med kommandoordet. Men hvis du er god til at time din belønning, vil du hurtigt kunne forstærke “gå bagefter”.

Lav en barriere for hunden

Hvis hunden forsøger at gå forbi dig, skal du blot række den ene hånd eller noget, der blokerer hunden, og spænd snoren, så den ikke kommer forbi. Bare flyt langsomt hunden tilbage til positionen bag dig. Så fortsætter du med at træne hunden til at gå bag dig ved at belønne den for både at stå og gå bag dig og at du gentager kommandoen ofte. Når hunden begynder at forstå, at den ikke skal gå foran dig, så lad den gå længere og længere, før du serverer en belønning til hunden. Nogle gange kan du også belønne hunden med et “venligst” for rent faktisk at gå videre igen. Men i starten skal den få så mange belønninger som muligt bag dig.

Gå langsomt

For nogle hunde kan det være nemmere at gå roligt, hvis man også går roligt. For eksempel ned ad stejle skråninger kan du selv gå roligt og behersket. Tag et skridt ned og beløn din hund for at vente. På den måde lærer hunden, at når der er stejle bjergskråninger, og man går i roligt tempo, skal den også gøre det. Du kan selvfølgelig også bruge kommandoen “gå bagom”, men du vil måske bare belønne hunden for at mestre stejlt terræn og ikke race ned foran dig. Det kan være potentielt farligt.

Variation i hundetræning

Lær hunden at gå bagved - artikel

Når hunden har modtaget mange belønninger for at gå bagved, og er begyndt at få en forståelse af kommandoen, kan du begynde at gå andre steder uden “støtte” fra stien eller sneen. Mange vil opleve, at det er betydeligt sværere end med barrieren på siderne. Men foretag gerne overgangen gradvist. Hvis du for eksempel har lært kommandoen med meget høj bevoksning omkring den sti, du har trænet på, kan du forsøge at finde en afmærket sti, der stadig er smal, men kun med mindre høj bevoksning. Så kan du bruge den på bredere passager, da hunden begynder at blive god. Øg gradvist antallet af skridt du tager før hunden bliver belønnet og varier mellem terræntypen og generaliser kommandoen. God tur!