Telttur med hund

Skal du på telttur for første gang med din hund til sommer, har vi nogle gode råd, du kan tage med på vejen! Tekst og foto: Therese N. Andersen

Telt med hund

Hængekøje? Under åben himmel? Telt? Alle mulighederne er lige fine og har hver sin charme. Men hvis hunden ikke er vant til at deltage i overnatningsture udendørs, er det ofte nemmest at sove i telt. Så har du vægge omkring dig, når du skal sove, hunden har ikke så mange ting at komme efter, som når du sover under åben himmel, og det kan være lettere for den at falde til ro.

Lidt luksus?

Du kan tage de første teltture ud, når der er meldt godt vejr. Senere vil man kunne sætte pris på al slags vejr, men de første teltture handler om at bygge gode oplevelser og ikke mindst glæden og lysten til at sove ude. Så er det tilladt at indse, at man ikke er Lars Monsen på den første tur, men hellere planlægge, at det skal være behageligt og lidt luksuriøst for både to- og firbenede.

Test udstyret

Der kan ske en masse uforudsete ting, hvis du skal på en lang tur. Det er kedeligt at være langt til bjergene uden telefondækning og indse, at man faktisk ikke ved, hvordan man slår teltet op eller tænder en primus for første gang. De første teltture er ofte bedst at tage i lokalområdet. Pak det udstyr du skal bruge til en længere tur, øv dig og du får gode oplevelser! Måske havde du noget totalt ubrugeligt med på turen? Eller manglede du måske noget helt afgørende?

Udstyr der kan tåle hundekløer

Skal du have hunden med ind i teltet, må du måske lade være med at klippe dine negle lige inden turen. Så bliver kløerne ekstra skarpe. Du kan også købe en robust udgave af udstyr (ikke det letteste) for lidt mere modstand mod fx huller i oppustelige liggeunderlag eller soveposer med hundekløer i tankerne. Hvis du har en rolig og lydig hund, er dette ikke noget problem. Bed blot hunden om at lægge sig på det anviste sted. Men har du en vild og mere uforudsigelig hund, bør du tage dine forholdsregler, eventuelt dække ting, der kan punktere inde i teltet.

Temperaturforskelle

Telttur-med-hund-i-koldt-vejr

Det er ofte betydeligt koldere i bjergene end i lavlandet. I lavlandet kan myggenet og myggespray til hunden være det vigtigste, du tager med, men i bjergene kan en korthåret hund faktisk have brug for et tæppe, selvom det er sommer. Hvad du skal pakke til hunden (og dig selv) afhænger helt af hvor du skal campere, din hunds robusthed/pelskvalitet og selvfølgelig årstiden. Er der for eksempel meldt meget vind, er der ikke så mange myg.

Gør hunden glad

Hund i tely_sove taske til hund

Hvis hunden er træt, mæt og tilfreds, er det ofte nemmere at få den til at falde til ro på teltpladsen. Er det varmt, så lad hunden få et kølende bad, hvis det er køligt, så giv den gerne et tæppe og noget at ligge på for at finde ro.

Mad og væske

Telttur med hubnd mad og vand

En teltlejr, der ligger tæt på vandkilden, gør lejrlivet meget lettere. Så kan du og hunden tage et kølende bad, det bliver nemmere at lave mad, tage opvasken og hunden drikker når den har brug for det. Skal du på tur i sommervarmen i flere dage, kan den nemmeste være at medbringe tørfoder eller frysetørret hundefoder. Denne vejer lidt, fylder lidt og er holdbar uanset temperatur. Hvis du skal gå meget langt, og hunden skal trække eller bære en hov, skal den få lidt ekstra fedt i maden. Tørret hundefoder som vomstrimler, tørret kød eller naturlige tyggestykker som f.eks svineører eller oksemuskel indeholder meget protein og kan være gode kosttilskud at give som mellemmåltid eller når hunden skal være rolig på lejren.

Stabil – lær hunden at slappe af, mens du arbejder

Hunde-hvile-på-lang tur

– Uanset vandreambitioner vil det være meget praktisk at lære hunden at blive opstaldet. På længere ture vil hunden komme sig bedre, når den får et godt hvil og det kan være praktisk ikke at få “hjælp” af hunden, når teltdugen er sat op eller bålet skal tændes.

Oftest kan hunden være med til det meste af det, vi laver, men nogle gange er det praktisk at have en hund, der slapper af, selvom den ikke er med til alt, hvad vi laver udendørs. Det er nemmest at starte denne træning, hvis din hund er træt efter en lang gåtur. Proceduren er lidt ligesom alene-hjemme-træning af en hvalp:

Det handler om at lade hunden være bundet i så kort tid ad gangen, at den ikke begynder at protestere eller gå i panik over ikke at være sammen med dig. Øg derefter tiden gradvist. I starten kan du og give hunden et tyggeben, når du binder den. Find et sted, hvor hunden kan se dig, og hvor den kan ligge behageligt. Er der flere andre hunde med, kan det være en god idé at lade dem få lidt afstand fra hinanden de første gange, så de ikke forsøger at lege med hinanden, så er det svært at falde til ro. Du kan også bede hunden om at “lægge sig ned”, og give den en godbid i ny og næ for at være rolig.

Det kan du med fordel praktisere ellers også i hverdagen. Bind din hund inden for rækkevidde, mens du laver andre ting udendørs. Det er meget behageligt med en hund, der slapper af i stedet for at stå og brokke sig eller opruste, fordi den ikke må være med. Har du en hund, der gnaver i snoren, kan du gå til køb af en lyskæde eller wire, så den ikke bliver gnavet over sin snor. Dette kan købes på biltema eller i hundeslædebutikker.

Nyd turen

Det vigtigste ved teltture er at hygge sig! Det kræver ikke noget udstyr eller viden! Nyd fuglenes kvidren og lyden af vandet fra åen. Sæt dig ned med din hund og kig ud over vandet og mærk solen varme i dine kinder. Nyd stilheden og stunderne. Det er det, der gør at vandre og sove udendørs til noget helt særligt.

Pakkeliste til turen

  • Sammenfoldelig skål
  • Tæppet eller liggeunderlaget
  • Myggespray til hunde (Centura)
  • Kæde/wire til hus
  • Energiboost til hund til længere gåture
  • Frysetørret mad
  • Tyggeben
  • Sele for sikkerhed på stejle ture
  • Potesokker (hvis skade opstår eller forebyggende i krævende terræn)
  • Førstehjælpsudstyr til dig og hunden