Opeta koira kävelemään takana

Kapeissa käytävissä, joissa on paljon koiria tai huippuvaelluksissa, joissa on jyrkkiä alamäkiä, voi olla erittäin mukavaa opettaa koira kävelemään takanasi. Teksti ja kuva: Therese N. Andersen

Retki koiran kanssa polulla

Helpoin tapa oppia “takana”-komento on käyttää luonnollisia esteitä, jotka saavat koiran luonnollisesti kävelemään takanasi. Kapeat polut, joilla koiran täytyy hypätä kanervaan päästäkseen ohi, päällystetyt polut lumessa tai yleensä käytävät, joissa se ei pääse ohitse niin helposti, ovat hyvä areena oppimisen aloittamiselle. Tästä on hyvä apu, kunnes komento on vakiinnuttanut asemansa koirassa.

Oppiminen

Ota koira takanasi hihnassa, seiso paikallaan, sano käsky “mennä taakse” ja anna herkkua. On tärkeää, että annat herkkua taaksesi, jotta voit vahvistaa koiran asentoa (takana). Jos annat herkkua jatkuvasti vieressäsi tai tavalla, joka saa koiran astumaan eteenpäin, koiran on vaikeampi ymmärtää mitä “takaa” tarkoittaa, kun houkuttelet koiran pois asennosta, jonka todella haluat. olla mukana.. Sitten otat vain muutaman askeleen ja palkitset nopeasti koiran ennen kuin se yrittää kävellä ohi. Toista “palaa” -komento aina, kun aloitat kävelyn. Jos koira työntää jatkuvasti eteenpäin, sinun tulee odottaa komentosana. Mutta jos olet hyvä ajoittamaan palkkiosi, voit nopeasti vahvistaa “mennä taakse”.

Tee koiralle este

Jos koira yrittää kävellä ohitsesi, ojenna vain toinen käsi tai jotain, joka estää koiran, ja kiristä talutushihnaa, jotta se ei mene ohi. Siirrä koira vain hitaasti takaisin taaksesi olevaan asentoon. Tämän jälkeen jatkat koiran kouluttamista kävelemään takanasi palkitsemalla sen sekä seisomisesta että kävelemisestä sekä siitä, että toistat käskyn usein. Kun koira alkaa ymmärtää, että sen ei pitäisi kävellä edessäsi, anna sen mennä pidempään ennen kuin annat koiralle palkinnon. Joskus voit jopa palkita koiran “kiitos” mennäkseen taas eteenpäin. Mutta alussa sen pitäisi saada mahdollisimman monta palkintoa takanasi.

Mene hitaasti

Joillekin koirille voi olla helpompi kävellä rauhallisesti, jos myös kävelet rauhallisesti. Esimerkiksi jyrkkiä rinteitä alaspäin voit kävellä rauhallisesti ja hillittynä. Ota yksi askel alas ja palkitse koirasi odottamisesta. Tällä tavalla koira oppii, että kun on jyrkkiä vuorenrinteitä ja kävelet rauhassa, sen pitäisi tehdä samoin. Voit toki käyttää myös “mennä taakse” -komentoa, mutta voit myös palkita koiran jyrkän maaston hallitsemisesta eikä ajamasta alas edessäsi. Se voi olla mahdollisesti vaarallista.

Vaihtelua koiran koulutuksessa

Opeta koira kävelemään takana - artikkeli

Kun koira on saanut monia palkintoja takana kävelemisestä ja on alkanut ymmärtää käskyä, voit aloittaa kävelyn muualla ilman polun tai lumen “tukea”. Monet huomaavat, että se on huomattavasti vaikeampaa kuin sivuilla oleva este. Mutta voit vapaasti tehdä siirtymisen asteittain. Jos esimerkiksi olet oppinut komennon erittäin korkealla kasvillisuudella harjoittelemasi polun ympärillä, voit yrittää löytää merkityn polun, joka on vielä kapea, mutta vain vähemmän korkealla. Sitten voit käyttää sitä leveämmille käytäville, kun koira alkaa voittamaan. Lisää asteittain ottamasi askelten määrää ennen kuin koira palkitaan ja vaihtelee maastotyypin ja yleistyskomennon välillä. Hyvä matka!