Pentujen koulutus

Pentujen oikea koulutus

Pentu tarvitsee asianmukaista koulutusta saadakseen vahvan ja terveen vartalon. Samanaikaisesti on tärkeää, ettei pennun vartaloa ylikuormita. Missä menee raja, mikä on pennulle rakentavaa koulutusta ja mikä liikaa?

Teksti ja kuva: Therese Norman Andersen

pentukoulutus pentukoulutus

– Jos koira saa varhaisessa iässä rakentamaan vahvat nivelet ja hyvät peruslihakset, se antaa koiralle hyvän lähtökohdan terveelle vartalolle aikuisiässä. Fyysinen aktiivisuus on tärkeää, jotta koiranpennu kehittää terveet ja hyvin ravitut nivelet, jotka ovat vähemmän alttiita vammautumiselle, sanoo Kristin Halle. Hän on eläinlääkäri, jolla on täydennyskoulutus eläinlääkärin kiropraktiikasta, koirien ja hevosten osteopatiasta, koirien urheilulääketieteestä ja neurologiasta.

Aktiivisuus on pennulle tärkeää

Fyysinen aktiivisuus on yleensä tärkeää terveen ja vahvan kehon rakentamiseksi, joka kestää koiran elämän. Fyysinen aktiivisuus tulee aina tapahtua pennun tiloissa, rauhalliseen tahtiin ja vapaalla ilmaisulla. Jälkeen jokainen voit kävellä asteittain enemmän ja enemmän pentujen vanhetessa. Samalla on on tärkeää olla altistamatta pentua toistuville ja raskaille kuormituksille, kuten paljon portaita ja liian paljon intensiivistä leikkimistä äkillisillä liikkeillä. Pentujen elämän tulisi koostua hauskoista aktiviteeteista, joissa on paljon tutkimista ja riittävästi lepoa ja paljon hauskaa.

Tutkimus pentujen koulutuksesta
Kristin Halle kertoo, että pentujen koulutusta on tutkittu. Tutkimukset osoittivat, että pennut, jotka liikkuivat paljon (enemmän kilometriä päivässä verrattuna muutamaan kilometriin päivässä) lisääntynyt ruston paksuus, glukosamiinin ja glukaanien pitoisuus. Tämä auttaa muun muassa “voitelemaan” koiran nivelet.

Tutkimukset osoittivat myös, että pennut, jotka menivät erittäin pitkälle joka päivä (4 mailia kukin päivä) oli muun muassa huonompi rustonmuodostus. Se oli myös negatiivinen pennun vartalo staattisella pallonheitolla ja intensiivisellä leikillä muiden koirien kanssa – erityisesti kovilla ja liukkailla pinnoilla.

Avaus pennulle

Pentu matkalla

Pennun on tutkittava ympäröivää maailmaa. Heidän ei tarvitse mennä pitkiä kävelylenkkejä asfaltilla bändissä. Sen sijaan anna pennun haistella kukkia, kompastua oksiin ja oppia koordinoimaan ja tasapainottamaan kehoaan epätasaisessa maastossa ilman talutushihnaa. Kiinnitysaikana voit laittaa pennun päälle pitkäsiima. On tärkeää muistaa, että pentu on kuin vauva. Sillä ei ole merkitystä, kuinka pitkälle menet, vaan se, mitä pentu saa kokea matkan varrella. Kristin neuvoo, ettei pentua oteta mukaan pitkille lenkkeily- ja hiihtomatkoille. – Pentu pelkää, että lauma hylkää hänet. Se seuraa omistajaa, kunnes se putoaa, olipa se kuinka väsynyt tahansa, hän sanoo.

Koiran leikki

Villi koiran leikki

Peli ja pallonheitto koostuvat monista äkillisistä ja intensiivisistä liikkeistä. Vammat ovat helpompia, kun nivelten kasvuvyöhykkeitä ei ole suljettu. Tämä ei tarkoita, että koirien ei pitäisi leikkiä tai seurustella muiden koirien kanssa. Toisaalta kannattaa olla tietoinen siitä, kenen ja minkälaisten koirien kanssa pentu leikkii. Nuoret koirat leikkivät usein villinä. Erityisesti pienet koirat voivat loukkaantua leikkiessään villien, suurten koirien kanssa. Voit vuorotellen leikkiä ja rauhassa lenkillä hihnassa, ottaa herkkuja tai käydä metsässä muiden koirien kanssa. He hyötyvät todella siitä, että he oppivat olemaan rauhallisia muiden koirien kanssa.

Metsäretki pennun kanssa

Metsäretki koiran kanssa

– Hyvä koulutus pennulle voi olla se, että otat mukaan reppun ja eväät mukaan metsäkävelylle. Istu alas ja anna koiranpennun tutkia ja surina ympäriinsä omillaan. Sitten sillä on mahdollisuus pitää taukoja, kun se on väsynyt, ja olla aktiivinen, kun se on täysin levännyt omilla ehdoillaan. Anna pentutassujen tuntea eri pinnoilla, tasapainoilla puunrungoilla ja muilla metsän esteillä. Jos näet pennun makuulla, pentu on väsynyt. Pidä sen jälkeen pidempi tauko tai kuljeta sitä mukanasi repussa.

Monipuolista koulutusta koirille

vuoristoretki koiran kanssa

Kristin Halle suosittelee monipuolista harjoittelua. Sekä pennulle että aikuiselle koiralle. Vaikka treenaat agilitykoiraa, on vähintään yhtä tärkeää, ellei tärkeämpää, harjoitella monipuolisesti muutakin agilityradan ulkopuolista vammojen välttämiseksi. Kaikkea rauhallisista kävelylenkeistä hihnassa hiihto- ja vuoristovaelluksiin, voimaharjoitteluun, metsässä ja vuoristossa kävelemiseen epätasaisessa maastossa. Vaihtele kävely- ja harjoittelujaksojen askeleita, intensiteettiä ja pituutta.

Koiran kroppa mukautuu

Vahva ja terve koira

Monia koiranomistajia, varsinkin suurirotuisia, kehotetaan usein säästämään koiraa mahdollisimman paljon fyysiseltä rasitukselta noin vuoden ikään asti. Tärkeää on tietää, että keho mukautuu siihen toimintaan, jolle se altistuu. Jos odotat nuoren koiran täyttämistä vuoden ennen kuin otat sen retkille ja aktiviteetteihin, sillä voi olla kielteisiä seurauksia koiralle myöhemmin. On tärkeää, että koiranpennun säännöllinen fyysinen aktiivisuus on vähäistä, jotta kroppa sopeutuu eikä joutuisi sokkiin, jos koira alkaa liikkua ensimmäisen kerran vuoden iässä. Fyysisen kasvatuksen tulisi tapahtua asteittain ja rauhallisesti, mutta passiivisuus on suoraan epäterveellistä.

Portaat koiran kanssa

pentu ja portaat
Kuva: Markandeya Kunchi

– Kaikkea kohtuudella! Neljässä asumisessa on eroa. Kerrostalon kerros ja portaat pitää mennä ylös ja alas useita kertoja päivässä, kuin jos on pari askelmaa, pentu joutuu kävelemään silloin tällöin, Kristin sanoo. Portaissa nouseminen voi olla rasittavaa, jos sitä tehdään usein ja paljon. Samalla koiranpennun tulisi jo varhaisessa iässä opetella koordinoimaan askeleitaan ja kävelemään portaita, jotta siitä ei tule ongelmaa, kun hän vanhenee etkä voi enää kantaa sitä. Kaikki kohtuudella!

Opeta koiranpentu rauhoittumaan

Pentu rentoutumassa

Monet ihmiset unohtavat pentujen rauhallisuuden opettamisen. Jos teet pitkiä kävelylenkkejä joka ikinen päivä, ja se on alttiina vain korkean intensiteetin toiminnalle, voit nopeasti saada stressaantunut koira, joka ei pysty rauhoittumaan. Ota käyttöön yksi tai useampi lepopäivä viikossa hyvissä ajoin ja varmista, että koiranpentu saa hyvän levon jokaisen toiminnan välillä. Saat tämän myöhemmin uudelleen ja koiran on helpompi sopeutua, jos sairastut tai jonain päivänä ei ole mahdollisuutta pitkälle kävelylle tai paljon toimintaan. Ei vähäisimpänä, henkinen koulutus on erittäin tärkeää! Erityisesti nenätyöllä on usein rauhoittava vaikutus moniin koiriin.

Mikä on pennulle liikaa toimintaa?

Anna pennun rauhoittua toiminnan jälkeen

Jotkut pennut makaavat makuulla tai osoittavat selvästi olevansa väsyneitä ja väsyneitä. Sitten on tärkeää kuunnella tämä ja antaa pennulle pidempi lepo. Monet pennut voivat myös nousta intensiteetissään, kun ne ovat väsyneitä. He purevat enemmän, juoksevat enemmän ja laittavat ylimääräiset varusteet päälle. He yksinkertaisesti väsyvät. Jos toiminta, jossa he ovat olleet, kesti vähän pitkään tai sisälsi liikaa vaikutelmia, pentu voi usein kamppailla löytääkseen rauhaa kotiin palattuaan. Silloin paras ratkaisu on vähentää aktiivisuutta, ehkä mennä seuraavalla kerralla lyhyemmälle kävelylle ja rauhoittua.

Nauttikaa ajasta pennun kanssa ja pitäkää siitä hyvää huolta!