Tälta med hund

Om du ska campa med din hund för första gången i sommar har vi några goda råd ! Text och foto: Therese N. Andersen

Campa med hund

Hängmatta? Under bar himmel? Tält? Alla alternativ är lika härliga och alla har sin egen charm. Men om hunden inte är van vid att vara med på övernattningsturer utomhus är det oftast lättast att sova i tält. Då har du väggar runtomkring er när ni ska sova och hunden har inte lika mycket att distraheras av som när ni sover under bar himmel. Därmed kan tältning vara lättare för hunden att hitta ro.

Lite lyx?

De första campingturerna bör göras när det är fint väder. I ett senare stadie kommer ni kunna uppskatta alla typer av väder, men de första campingutflykterna handlar om att bygga goda upplevelser och inte minst glädjen och lusten att sova ute. Då är det tillåtet att inse att man inte är Lars Monsen på första resan, utan hellre planera att det ska vara bekvämt och lite lyxigt för både två- och fyrbenta.

Testa utrustningen

En hel del oförutsedda saker kan hända om man ska ut på en långresa. Det är tråkigt att vara långt ute till fjällen utan telefontäckning och inse att man faktiskt inte vet hur man sätter upp tältet eller tänder en primus för första gången. För de första campingturerna är det oftast bäst att åka i närområdet. Packa den utrustning du behöver för en längre resa och öva så får ni goda erfarenheter! Kanske hade du något totalt värdelöst med dig på resan? Eller kanske du saknade något absolut nödvändigt?

Utrustning som tål hundklor

Om du ska ta med dig hunden in i tältet kanske du vill inte klippa klorna precis innan resan eftersom de då blir extra vassa. Du kanske också vill köpa robustare utrustning (inte den lättaste) som är lite med slittålig. Tänk till exempel att hål i ett uppblåsbara liggunderlaget eller sovsäcken kan lätt ske med hundklor med i bilden. Om du har en lugn och lydig hund är detta inga problem. Be bara hunden lägga sig på sin plats. Men om du har en vild och mer oförutsägbar hund bör du vidta försiktighetsåtgärder och eventuellt täcka över saker som kan få hål i sig inne i tältet.

Temperaturskillnader

Tältresa-med-hund-i-kallt-väder

Det är ofta betydligt kallare i bergen än i låglandet. I låglandet kan myggnät och myggspray till hunden vara det viktigaste du tar med dig, men i fjällen kan en korthårig hund faktiskt behöva ett täcke även om det är sommar. Vad du behöver packa till hunden (och dig själv) beror helt på var du ska campa, robustheten/pälskvalitén på din hund och givetvis säsongen. Om det har rapporterats mycket vind finns det till exempel inte lika många myggor.

Se till att hunden är glad

Hund i tely_sove väska för hund

Om hunden är trött, mätt och nöjd är det ofta lättare att få den att lugna sig vid tältplatsen. Om det är varmt, låt hunden få ett svalkande bad, är det svalt, ge den gärna en filt och något att ligga på för att finna lugnet.

Mat och vätska

Tälttur med hubnd mat och vatten

Ett tältläger som ligger nära en vattenkälla gör lägerlivet mycket enklare. Då kan du och hunden ta ett svalkande bad, det blir lättare att laga mat, diska och hunden dricker när den behöver det. Ska ni ut och vandra i sommarvärmen i flera dagar kan det enklaste vara att ta med torrfoder eller frystorkad hundmat. Sådan mat väger lite, tar liten plats och är hållbar oavsett temperatur. Om ni ska gå väldigt långt och hunden ska dra eller bära en klövjeväska bör den få lite extra fett i maten. Torkat hundfoder som vomstrimlor, torkat kött eller naturliga tuggor som grisöron eller oxmuskel innehåller mycket protein och kan vara bra tillskott att ge som mellanmål eller när hunden ska varva ner vid lägret.

Slå läger – lär hunden att slappna av medan du arbetar

Hund-vila-på-lång resa

Oavsett vandringsambitioner kommer det att vara väldigt praktiskt att lära hunden att vila när ni slår läger. På längre vandringar kommer hunden att återhämta sig bättre när den får bra vila och det kan vara praktiskt att inte få “hjälp” av hunden när tältduken sätts upp eller brasan ska tändas.

Oftast kan hunden vara med i det mesta vi gör, men ibland är det praktiskt att ha en hund som slappnar av även om den inte är med i allt vi gör utomhus. Det är lättast att påbörja denna träning om din hund är trött efter en lång promenad. Proceduren är lite som ensam-hemma-träning av en valp:

Det handlar om att låta hunden vara bunden så kort tid i taget att den inte börjar protestera eller få panik för att den inte är med dig. Öka sedan tiden gradvis. I början kan du även ge hunden ett tuggben när du knyter den. Hitta en plats där hunden kan se dig och där den kan ligga bekvämt. Är det flera andra hundar med dig kan det vara bra att låta dem få lite avstånd från varandra de första gångerna så de inte försöker leka med varandra, då är det svårt att lugna sig. Du kan också be hunden att “lägga sig ner”, och ge den en godis då och då för att vara lugn.

Detta kan du med fördel träna i vardagen också. Bind din hund inom räckhåll medan du gör andra saker utomhus. Det är väldigt bekvämt med en hund som slappnar av istället för att stå och klaga eller bli ivrig eftersom den inte får vara med. Har du en hund som tuggar på kopplet kan du köpa en lättare kedja eller vajer så den inte biter igen sitt koppel. Detta kan köpas på Biltema eller i hundspannsbutiker.

Njut av vandringen

Det viktigaste med camping är att trivas! Det kräver ingen utrustning eller kunskap! Njut av fågelkvitter och ljudet av vattnet från bäcken. Sätt dig ner med din hund och titta ut över vattnet och känn solen värma i kinderna. Njut av tystnaden och stunderna. Det är det som gör vandring och att sova utomhus till något alldeles speciellt.

Packlista till hunden

  • Hopfällbar skål
  • Filt eller liggunderlag
  • Myggspray för hundar (Centura)
  • Kedja / vajer
  • Energiboost för längre promenader
  • Frystorkad mat
  • Tuggben
  • Sele för säkerhet vid branta ställen
  • Hundstrumpor (om skada uppstår eller förebyggande i krävande terräng)
  • Första hjälpen utrustning för dig och hunden