Telt med hund og Litt luksus
De første teltturene kan du med fordel dra ut når det er meldt fint vær. Senere vil man kunne sette pris på all type vær, men de første teltturene handler om å bygge gode erfaringer og ikke minst glede- og lyst til å sove ute. Da er det lov å innse at man ikke er en Lars Monsen på første turen, men heller legge opp til at det blir behagelig og litt lukseriøs for både to- og firbente.
Test utstyret
Mye uforutsett kan skje hvis du skal på langtur. Det er kjedelig å være langt til fjells uten telefondekning og innse at man faktisk ikke vet hvordan man slår opp teltet eller fyrer opp en primus for første gang. De første teltturene er det ofte best å gå i nærområdet. Pakk med deg utstyret du trenger for en lengre tur, øv deg og du vil gjøre gode erfaringer! Kanskje du hadde med deg noe totalt ubrukelig på tur? Eller kanskje du manglet noe helt essensielt?
Utstyr som tåler hundeklør
Hvis du skal ha hunden med deg inn i teltet, kan det være lurt å ikke klippe neglene rett før tur. Da blir klørne ekstra skarpe. Det kan også være lurt å kjøpe robust versjon av utstyr (ikke det letteste) for litt mer motstandsdyktighet mot f.eks hull i oppblåstbart liggeunderlag eller sovepose med tanke på hundeklør. Hvis du har en rolig og lydig hund er dette ikke noe problem. Be bare hunden legge seg på anvist plass. Men har du en vilter og mer uforutsigbar hund, bør du ta forhåndsregler, eventuelt dekke til ting som det kan gå hull på inne i teltet.
Temperaturforskjeller
Det er ofte betydelig kaldere i fjellet enn i lavlandet. I lavlandet kan myggnetting og myggspray til hunden være det viktigste du tar med deg, men i fjellet kan en kortpelset hund faktisk trenge et dekken selv om det er sommer. Hva du trenger å pakke med til hunden (og deg selv) kommer helt an på hvor dere skal telte, robustheten/pelskvaliteten på hunden din og selvsagt årstid. Er det meldt en del vind, er det for eksempel ikke like mye mygg.
Gjør hunden fornøyd
Hund i tely_sovepose til hund
Hvis hunden er sliten, mett og tilfreds, er det ofte enklere å få den til å roe seg på teltplassen. Er det varmt, la hunden få et avkjølende bad, er det kjølig, gi den gjerne et dekken og noe å ligge på for å finne roen.
Mat og væske
Telttur med hubnd mat og vann
En teltcamp som er i nærheten av vannkilde gjør camplivet veldig mye enklere. Da kan du og hunden ta dere et avkjølende bad, det blir enklere å lage mat, ta oppvasken og hunden klan drikke når den har behov for det. Skal du på tur i sommervarmen over flere dager, kan det enkleste være å ta med tørrfor eller frysetørket hundemat. Dette veier lite, tar liten plass og er holdbart uansett temperatur. Dersom du skal gå veldig langt og hunden skal trekke eller bære kløv, bør den få litt ekstra fett i maten sin. Tørket hundemat som vom strimler, tørket kjøtt eller naturtygg som griseøre eller oksemuskel inneholder og mye proteiner og kan være greie tilskudd å gi som snacking eller når hunden skal være rolig ved camp.
Lær hunden å slappe av i mens du ordner camp
– Uansett turambisjoner, vil det være svært praktisk å lære hunden å "stalles opp". Ved lengre turer vil hunden restituere bedre når den får god hvile og det kan være praktisk å ikke få «hjelp» av hunden når teltduken slås opp eller bålet skal fyres.
Som oftest kan hunden være med på det meste vi foretar oss, men iblant er det praktisk å ha en hund som slapper av selv om de ikke er med på alt vi gjør utendørs. Det er lettest å starte denne treningen dersom hunden din er sliten etter en lang tur. Fremgangsmåten blir litt som alene-hjemme-trening av valp:
Det er om å gjøre å la hunden være bundet såpass kort tid av gangen at den ikke begynner å protestere eller få panikk for å ikke være med deg. Deretter øker du tiden gradvis. I starten kan du og gi hunden et tyggebein når du binder den. Finn en plass der hunden kan se deg og hvor den kan ligge behagelig. Er det flere andre hunder med, kan det være lurt å la de få litt avstand til hverandre de første gangene så de ikke prøver å leke med hverandre, da er det vanskelig å falle til ro. Du kan også be hunden om å «legge seg», og gi den en godbit i ny og ne for å være rolig.
Dette kan du med fordel trene på ellers i hverdagen også. Bind hunden din innen rekkevidde mens du gjør andre ting utendørs. Det er veldig behagelig med en hund som slapper av fremfor å stå å klage eller gire seg opp fordi den ikke får være med. Hvis du har en hund som gnager på båndet, kan du gå til innkjøp av lett kjetting eller vaier så den ikke får gnagd over båndet sitt. Dette kan kjøpes på biltema eller på hundekjørerbutikker.
Nyt turen
Det aller viktigste med teltturer er å kose seg! Det krever ikke noe utstyr eller kunnskap! Nyt fuglekvitter og lyden av vannet fra bekken. Sett deg ned med hunden din og se utover vannet og kjenn sola varme i kinnene. Nyt stillheten og øyeblikkene. Det er dette som gjør turer og det å sove utendørs til noe helt spesielt.
Pakkliste til turen
- Sammenleggbar skål
- Dekken eller liggeunderlag
- Myggspray til hund (Centura)
- Langt Tau/Kjetting/vaier til å feste hunden på teltplass
- Energi boost til hund for lengre turer
- Frysetørket mat
- Tyggebein
- Sele for sikkerhet ved bratte turer
- Potesokker (Hvis skader oppstår eller forebyggende i krevende terreng)
- Førstehjelpsutstyr til deg og hunden