Valpetrening for en frisk hundekropp
– Hvis hunden får bygget sterke ledd og god grunnmuskulatur i tidlig alder, vil det gi hunden et godt utgangspunkt for en frisk kropp i voksen alder. Fysisk aktivitet er viktig for at valpen skal utvikle sunne og godt ernærte ledd som er mindre utsatt for skader, forteller Kristin Halle. Hun er veterinær med etterutdanning på veterinærkiropraktikk, osteopati på hund og hest, sportsmedisin på hund og fordypning i nevrologi. Halle har fullført alle advanced-kursene på IAVC - International Academy of Veterinary Chiropractic.
Aktivitet er viktig for valp
Fysisk aktivitet er generelt viktig for å bygge en sunn og sterk kropp som skal vare hundelivet ut. Den fysiske aktivitet bør alltid skje på valpens premisser, i rolig tempo og med fri utfoldelse. Etter hvert kan du gå gradvis mer og mer tur ettersom valpen blir eldre. Samtidig er det viktig å ikke utsette valpen for hyppige og store belastninger som mye trapper og for mye intensiv lek med brå bevegelser. Valpelivet bør bestå av lystbetonte aktiviteter med mye utforskning, nok hvile og mye moro.
Studie om trening av valp
Kristin Halle forteller at det er gjort studier på trening av valper. Studiene viste at valpene som fikk beveget seg mye (flere kilometer om dagen, sammenlignet med få kilometer om dagen) økte brusktykkelsen, innholdet av glukosamin og glukaner. Dette er blant annet med på å ”smøre” hundens ledd. Studiene viste også at valpene som gikk ekstremt langt hver dag ( 4 mil hver dag) fikk blant annet dårligere bruskdannelse. Det var også negativt for valpekroppen med statisk ballkasting og intens lek med andre hunder – spesielt på harde og glatte underlag.
Utfoldelse for valpen
Valpen trenger å utforske verden rundt seg. Å gå lange turer på asfalten i bånd, har de ikke behov for. La heller valpen snuse på blomstene, snuble over kvister og lære seg til å koordinere og balansere kroppen sin i ulendt terreng uten bånd. I båndtvangsperioden kan man sette på valpen en langline. Det er viktig å huske på at valpen er som en baby. Det er ikke hvor langt dere går som teller, men hva valpen får oppleve på veien. Kristin fraråder å ta med valpen på lange jogge- og skiturer. – En valp er livredd for å bli forlatt av flokken. Den vil følge etter eieren til den stuper, uansett hvor sliten den er, forteller hun.
Hundelek
Lek og ballkasting består av mange brå og intense bevegelser. Det er lettere at skader oppstår når vekstsonene i leddene ikke er lukket. Det betyr ikke at hunder ikke skal leke eller ha sosial omgang med andre hunder. Derimot kan det være lurt å være bevisst hvem og hva slags hunder valpen leker med. Unghunder er ofte viltre i lek. Særlig små hunder kan skades i lek med viltre, store hunder. Du kan veksle mellom lek og å gå rolige turer i bånd, ha godbitsøk eller gå turer løs i skogen sammen med andre hunder. De har veldig godt av å lære seg til å være rolig rundt andre hunder.
Skogstur med hundevalpen
– En god treningsøkt for valpen kan være at du tar med deg sekk og matpakke på tur i skogen. Sett dere ned og la valpen utforske og surre rundt på egenhånd. Da har den mulighet til å ta seg pauser når den er sliten, og være aktiv når den er uthvilt helt på egne premisser. La valpepotene få kjenne på forskjellig underlag, balansere på trestammer og andre hindringer i skogen. Ser du at valpen legger seg ned, er valpen sliten. Gi den da en lenger pause eller bær den med dere i en ryggsekk.
Variert trening
Kristin Halle anbefaler variert trening. Både for valpen og for den voksne hunden. Selv om man skal trene opp en agilityhund, er det minst like viktig, om ikke viktigere, å trene variert på andre ting utenom agilitybanen for å unngå skader. Alt fra rolige gåturer i bånd, til ski- og fjellturer, styrketrening, gå i ulendt terreng i skogen og på fjellet. Varier både gangarter, intensitet og lengde på tur- og treningsøktene.
Kroppen til hunden tilpasser seg
Mange hundeeiere, spesielt de med store raser, får ofte anbefaling om å skåne hunden mest mulig for fysisk belastning frem til den er rundt et år. Det som er viktig å vite, er at kroppen tilpasser seg den aktiviteten den utsettes for. Dersom man venter til unghunden er et helt år før man tar den med på turer og aktiviteter, vil dette kunne få negative konsekvenser for hunden senere. Det er viktig med jevnlig fysisk aktivitet fra valpen er liten, for at kroppen skal kunne tilpasse seg og ikke få sjokk dersom hunden først starter å bevege seg i en alder av et år. Den fysiske oppbyggingen skal skje gradvis og rolig, men inaktivitet er direkte usunt.
Trapper med hund
– Alt med måte! Det er forskjell på om man bor i 4. Etasje i en blokkleilighet og må gå opp og ned trappene flere ganger om dagen, enn om man har et par trappetrinn valpen må gå i ny og ne, forteller Kristin. Å gå i trapper kan være en belastning hvis det gjøres ofte og mye. Samtidig bør valpen lære seg å koordinere skrittene sine og gå trapper i tidlig alder, slik at dette ikke blir et problem når den blir eldre og man ikke lenger kan bære den. Alt med måte!
Lær valpen roe seg
Å lære valpene å være rolig er noe mange glemmer. Hvis man går lange turer hver eneste dag, og den kun utsettes for aktiviteter med høy intensitet, vil man raskt kunne få en stresset hund som ikke klarer roe seg. Innfør tidlig en eller flere hviledager i uka, og sørg for at valpen får godt med hvile mellom hver aktivitet. Dette vil du få igjen for senere, og det vil være lettere for hunden å tilpasse seg dersom du blir syk eller en dag ikke har mulighet til en lang tur eller mye aktivitet. Ikke minst er mental trening kjempeviktig! Særlig nesearbeid har ofte en beroligende effekt på mange hunder.
Hva er for mye aktivitet for en valp?
Noen valper legger seg ned eller viser tydelig at de er trøtte og slitne. Da er det viktig å lytte til dette, og gi valpen en lenger hvilepause. Mange valper kan også gå opp i intensitet når de er slitne. De biter mer, løper mer, og setter på et ekstra gir. De blir rett og slett overtrøtte. Hvis aktiviteten de har vært på varte litt lenge, eller inneholdt for mange inntrykk, kan ofte valpen slite med å finne roen når den kommer hjem. Da er beste løsning å justere aktiviteten ned, kanskje gå en kortere tur neste gang og hjelpe den til å roe seg.
Nyt tiden med valp og ta godt vare på den!